Gün boyu aşırı uyku hali, kronik yorgunluk ve boğaz ağrısı şikayetiniz varsa aşırı horlama ve uyku apnesi rahatsızlığınız olabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Aşırı horlama ve uyku apnesi genellikle bir arada görülen uyku bozukluğu rahatsızlıklarıdır.”
Aşırı horlamayı hafife almayın
“Horlama sağlıklı nefes alamama durumunun bir göstergesidir. Üst solunum yollarındaki nefes alma problemleri, fazla kilo ve yaş alma horlamanın artmasına neden olur. Aşırı horlama ayrıca uyku apnesinin de belirtileri arasındadır. Uyku apnesi, uyku esnasında solunumun durup tekrar başlaması olarak ortaya çıkan, hastalarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen ciddi bir uyku bozukluğu rahatsızlığıdır.”
Sürekli yorgunluk ve uykusuzluk uyku apnesi işareti olabilir
“Gün boyu aşırı uyku hali (hipersomnia), ağız kuruluğu ya da boğaz ağrısı, geceleri nefes darlığıyla birlikte ani uyanmalar, odaklanma zorluğu, düzensiz kalp atışları, şiddetli horlama, sabahları sürekli baş ağrısı, uykusuzluk hali, gün boyu uyanık kalmada zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sizin de uyku apnesi rahatsızlığınız olabilir.”
Aşırı horlama ve uyku apnesinin birçok nedeni olabilir
“Aşırı horlama ve uyku apnesi boğaz kaslarının gevşemesi, beynin solunumu kontrol eden kaslara sinyalleri doğru göndermemesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Burun kemiği eğriliği, uvala denilen küçük dilin büyük ya da sarkık olması, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkabilen damak yumuşaklığı ve sarkıklığı, makroglassi yani fazla büyük dil, aşırı büyük bademcik ve geniz eti, burun eti şişliği, alerji nedeniyle solunum yolu daralması, aşırı kilo horlama ve uyku apnesi sebepleri arasındadır.”
Uyku apnesi kilo alımına neden olabilir
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Aşırı kilo ile birlikte uyku apnesi sendromu artar. Uyku apnesi tedavi edilmezse metabolizmayı ve iştahı etkileyerek daha da kontrolsüz kilo alımına yol açabilir. Aşırı horlama ve uyku apnesi sebeplerine göre hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tekniklerle tedavi edilebilir. Burun eğriliği ve çene gibi sorunlar cerrahi yöntemlerle düzeltilir. Ağız ve çene protezleri gibi çeşitli apareyler kullanılması tavsiye edilebilir. Ayrıca kilo vermek, sigara ve alkol kullanmamak, düzenli egzersiz yapmak aşırı horlama ve uyku apnesi belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.”
Horlama sıkıntısı yaşanları için ele aldığımız horlama tedaviyle durdurulabilir yazımıza buradan okuyabilirsiniz. Aklınızdaki bir çok soru işaretlerine cevap bulabilirsiniz.