Estetik Burun Ameliyatlari Ve Tampon Kullanımı

Estetik Burun Ameliyatlari Ve Tampon Kullanımı

Uzun yıllardır gerek estetik burun ameliyatlarında gerekse septoplasti dediğimiz burun içindeki eğriliğin düzeltilmesi ameliyatlarında tampon kullanılmıştır. Tampon kullanımında üç temel amaç vardır. Birincisi ameliyat sonrasında kanamaya olabildiğince mani olmak. İkincisi kemik eğriliğini düzelttikten sonra birkaç gün iki taraflı baskı yaparak burun orta bölümünün sağa-sola kaymasına mani olmak. Üçüncüsü ise ameliyat sonrasında burun orta bölümünde kan toplanmasına (septal hematom ) ya da bir enfeksiyon gelişmemesine engel olmak.

Ancak bu tamponlar hem kaldığı dönemde verdiği büyük sıkıntı i hem hastanın hiç nefes alamaması, yoğun ağız kuruluğu evresi, hem de çıkarılması esnasında ciddi ağrıların ve başlangıcı olması nedeni ile son yıllarda giderek terk edilmiştir.

Mesleğinde ki gelişmeleri takip eden her hekim hastasının rahatlığını maksimum düzeyde düşünür. Bu nedenle hem hastanın az çok nefes alabileceği, hem de burun içindeki ödemi engelleyecek, hematom oluşumunu engelleyecek, burun orta bölmesinin düzgün olmasını sağlayabilecek bir yenilik olan oluklu Nazal splintler son yeniliklerde tercih sebebi olmalıdır. Bu silikon splintler çıkarılması esnasında ciddi bir ağrı ve kanama olmamaktadır.

Aynı sırada yan taraflardaki boru nedeni ile hastamız nefes de alabilmektedir.

 

Op. Dr. Yusuf CAN