Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Psikoloji

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Psikoloji

Burun estetiği ameliyatından hemen sonra, burunda ki tıkanıklık zaman zaman öne doğru ya da genizle doğru olan ve hastayı rahatsız eden akıntılar, ara ara hafif burun kanamaları çok normal olup kısa süre içerisinde geçer. Hastalarımız bu dönemde yüzde, burun çevresi, göz çevresi ve yanaklarda ki şişlik ve morluklarında bir an önce kaybolmasını hızla geçmesini arzu ederler. Bu durum günlük hayata bir an önce geri dönme istedikleri için tamamen doğal bir beklentidir.

  Ameliyatın hemen sonrasında henüz burun üstünde temel alçı – koruyucu varken acaba burun sırtı nasıl oldu? Burun delikleri eşit mi? Burun ucu neden bu kadar kalkık? Burunun alttan bu kadar şiş duruyor? Soruları hastalarımı sıklıkla kaygılandırır. Ve bizi soru bombardımanına tutarlar. Oysaki ameliyatın hemen sonrasında ki ilk 2 hafta ödemin şişliğin en yoğun olduğu dönemdir. Bu dönemde biraz rahat olmakta, daha sakin bir ruh hali içinde bu dönemin geçmesi beklenmelidir. Özellikle açık teknik burun ameliyatında burun ucu bölgesinde ki ödemin inmesi biraz zaman alır. Doğal olarak bu dönemde ameliyat olan kişinin bazı kaygıları, merakları, aklında soru işaretleri olabilir. Bu bir geçiş dönemidir. Artık burun yavaş yavaş iyileşmeye başlamıştır. Bu dönemde tabii ki aklınızda ki soruları doktorunuz ile paylaşın ve doktorunuzun ameliyat sonrasında ki önerilerini, tedavi planlamalarına mutlak suretle uymaya çalışın.

Burunda ki ödemlerin inmesi, burunun güzel şeklini alması ile beraber kişide de pozitif duygular oluşmaya başlar. Kendini daha iyi hisseder.

Güzel yapılmış bir burun yüzü yumuşatıyor, daha güler yüzlü daha pozitif daha genç görülmesini sağlıyor. Başarılı ve doğal bir burun estetiği her şeyden önce burundan sağlıklı nefes almanızı sağlıyor, gece uykusu daha kaliteli oluyor, güne zinde, dinamik ve pozitif bir moral motivasyonu ile başlamanızı sağlıyor. Kişi kendini daha iyi, daha mutlu hissediyor. Bu gün içerisinde yaşam enerjisini de olumlu etkiliyor. Sosyal ilişkilerinde daha aktif hale geliyorlar.

Beğenilen her birey daha mutlu olur kendisini daha değerli hisseder, kişinin özgüveni ve girişimciliği artar. Ama şunu unutmamalıyız, ameliyat öncesi psikolojik sosyal ve sağlık anlamında hazır olan kişiler operasyon öncesi ve sonrası dönemini daha iyi geçirirler. Ameliyatı gerçekçi beklentiler içinde, pozitif bir psikoloji ile girmeli, ameliyat sonrasında çok aceleci olmamalı, çok küçük detaylara takılıp kalmamalıdır.

 

Dr. Yusuf Can

Bir önceki makalem  burun ameliyatı öncesi psikoloji hakkında yazımı buradan okuyabilirsiniz.