Estetik Burun Ameliyatlarında Cilt Yapısı

Estetik Burun Ameliyatlarında Cilt Yapısı

     Estetik ameliyatlarda hastanın cildinin yapısı, yumuşaklığı kalın ya da ince olması, cilt altı dokusunun yağ oranlarının derecesi, bağ dokusu, cildin iyileşebilme, toparlayabilme gücü, kişinin alerjik eğilimi olup olmaması ameliyat sonuçlarını ve iyileşme sürecini son derece etkileyen faktörlerin başında gelir.

Ameliyatı gerçekleştiren doktor ne denli tecrübeli olursa olsun, rinoplasti planlamasını ne kadar iyi yaparsa yapsın çok kalın derili, yağlı, siyah gözenekli bir burun cildinin iyileşme süresi normale göre daha uzun sürer. Cilt burun içindeki tüm yapıların üzerini örter. Kalın yapılı cilt, altındaki kusurları daha iyi kapatır. Ama hekim çok deneyimli değilse burun şiş ve kaba görünür. Bu nedenle kalın deri burunlarda burunu çok küçültmek gerekir. Özel kıkırdak yapılandırmaları ile onun daha geniş daha ince görünmesi sağlanır. Ameliyat esnasında inceltme ama ile bizzat cilde yönelik bir işlem yapılmamalıdır. Bu ciltte beslenme bozukluğu nekroz ciltte renk değişikliği vb. gibi önemli problemlere yol açabilir.

                Bu hastalarda kanatlar da tabandan belirli ölçüde nefes darlığına yol açmayacak şekilde cilt çıkarılabilir. İnce derili burunlarda ise tüm bunların aksine iyileşme şişliklerinin inmesi daha kısa sürede olur, ama burunda ki en küçük kusur, çok küçük bir çökme, çıkıntı hemen kendini gösterir. Bu nedenle ameliyat süresince çok çok özenli olunmalıdır. Kıkırdak ve kemik yapıda en küçük bir düzensizlik bırakılmamalı, bitime yakın son kontrolde hafif düzensizlikler saptamamız da buralara yumuşak dokular, yerleştirilmeli ve bu sayede pürüzsüz bir görüntü elde edilmelidir.

 

Op. Dr. YUSUF CAN

Bunda önceki makalemiz Estetik Burun Ameliyatlari Ve Tampon Kullanımı hakkındadır. Makaleye ulaşıp detaylı bilgiye sahio olabilirsiniz.