Horlama sadece gürültü olarak etrafındakilere değil, sağlık açısından kişinin kendisine birçok zarar veriyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can horlamanın tedavi edilerek tamamen durdurulabileceğini yada anlamlı derecede azaltılabileceğini söylüyor.
“Uyurken özellikle nefes alıp verme esnasında üst solunum yolundaki daralmaya bağlı olarak ortaya çıkan sese horlama denir. Horlama hastanın küçük dilinin büyük ya da sarkık olması, yumuşak damağın yaşlanmayla birlikte genişleyip sarkması, bademcik veya geniz etinin büyümesi, burun kemiğindeki eğrilik, burun eti şişliği, kronik sinüziti ya da alerjisi olan kişilerde solunum yolunun daralması nedeniyle ortaya çıkabilir.”
Horlama Birçok Sağlık Sorununa Yol Açar
“Horlama öncelikle kişinin uyku düzenini ve kalitesini bozar. Sadece yaşam kalitesine zarar vermez, hayati tehlikeye bile sebep olabilir. Etrafındaki kişilere verdiği gürültülü rahatsızlığın çok daha fazlasını sağlık sorunları yoluyla kendisine verir. Horlama ilerleyen aşamalarda uyku apnesine neden olabilir. Uyku apnesi uyurken nefesin tutulması ya da solunumun durmasına yol açar. Zamanla hastada kronik yorgunluk, baş ağrısı ile uyunma, sürekli uyku hali, boğazda kuruma, ekşimsi tat, unutkanlık, dikkat azlığı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, depresyon, cinsel aktivitede azalma ve isteksizlik, gece sık sık idrara çıkma gibi birçok soruna sebep olur.”
Op. Dr. Yusuf CAN burun tıkanıklığının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini kaleme aldı
Horlama Hangi Aşamada Tedavi Edilir
“Horlama tedavisi başta 30 ile 50 yaş arası olmak üzere her yaş grubuna, aşırı kilo ve horlama sorunu olan herkese yapılabilir. Horlama kilolu kişilerde ve erkeklerde daha sık görülmektedir. Aşırı horlama sorununda duruma göre medikal tedavi uygulanabilir. Yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yardımcı ilaçlar kullanılabilir. Ağız çene protezleri, horladığı zaman uyarıcı etki yapan apareyler, burun içine uygulanan burun açıcı ilaçlar faydalı olabilir. Uyku apnesi sendromunda ameliyatın yeterli olmayacağı hastalarda solunum yolunun uyurken sürekli açık kalmasını sağlamak için CPAP cihazı kullanılır. CPAP cihazı havayı doktor tarafından belirlenen basınç ile burun maskesi aracılığıyla solunum yoluna ileterek kasların gece boyunca daralmasını engeller. Böylece solunum yolunun açık kalması sağlanarak hastada oksijen oranının düşmesi engellenir.”
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Horlama tedavisinde bademcik ya da geniz eti alınması, küçük dilin küçültülmesi, yumuşak damağın yukarıya asılması, burun kemik eğriliğinin düzeltilmesi, çenenin ve büyük dilin çeşitli yöntemlerle öne çekilmesi, dilde hacim küçültülmesi gibi cerrahi operasyonlar yapılabilir. Günümüzde horlama tedavisinde yumuşak damağa radyo frekans uygulanması, yumuşak damakta sadece mukozada kesi yapılarak küçük dil ve damağın yukarıya çekilmesi cerrahisi de ön plana çıkıyor. Radyo frekans cerrahisi ağrısız bir teknik, ağız mukozasına hasar vermediği için çabuk iyileşiyor.”
Bundan önceki yazılarımızdan Burun Tıkanıklığı ve Tedavisi hakkında yazımızı buradan okuyabilirsiniz.